Млечният път и Андромеда са най-големите галактики в нашия "галактически квартал". Всяка от тях тежи около трилион пъти повече от масата на Слънцето и служи като гравитационна котва, която пречи на нашата Местна група - колекция от повече от 50 галактики - да се раздели.

Независимо, че тези два гиганта са толкова масивни, те също ще се сблъскат след около 4 милиарда години, което ще хвърли нашия тих ъгъл на космоса в хаос.

Представата за галактики, които си взаимодействат и се сблъскват изглежда като научна фантастика, но такива сблъсъци не са пресилени; те всъщност се срещат доста често в цялата вселена.

През годините астрономите са наблюдавали десетки двойки галактики в средата на каша, в която те танцуват космическия танц на сливането, а Хъбъл е заловил още един космически сблъсък в действие.

Изображението по-горе показва двойка преплетени галактики, известни като NGC 6052, разположени на около 230 милиона светлинни години от нас в съзвездието Херкулес. Въпреки че това "динамо" е било открито още през 1784 г., по онова време то било смятано за една нестандартна галактика, съобщава сайтът Astronomy.

Новият образ на NGC 6052 е заснет от космическия телескоп Хъбъл с широкоъгълна камера 3 (WFC3), която е инсталирана по време на обслужващата мисия 4 на Хъбъл още през 2009 г. През 2015 г. Хъбъл е използвал планетарна камера 2 (WFPC2) за снимане на NGC, но тази нова снимка разкрива много по-подробен изглед на екстрагалактическия бендър.

За разлика от автомобилните катастрофи, сблъсъка на астероид с планета или междупланетните сблъсъци, които са мигновени, сблъсъците между галактики продължават стотици милиони години. Това предоставя достатъчно време на астрономите и ползваните от тях наземни и космически телескопи, за да документират този феномен.

Сблъсъкът, който се случва при NGC 6052, ще разпръсне безброй отделни звезди в широки нови орбити. В крайна сметка звездите от галактиките ще се смесят и така първоначалната форма на всяка от двете галактики вече няма да бъде ясна - те ще придобият една нова единна форма.

Въпреки факта, че милиарди звезди се блъскат безразборно по време на масивни сблъсъци като този при NGC 6052, крайната необятност на пространството означава, че шансовете две звезди да се сблъскат, са основно нула.

Така че не се притеснявайте. Не само, че ние сме на около 4 милиарда години от нашия собствен галактически сблъсък, но когато това се случи, Слънчевата система най-вероятно ще премине невредима.