Google тества начин за използване на телефони с Android за откриване на хъркане и кашлица. Функцията ще е на приложението Google Health Studies. 

Алгоритъмът на телефона ще позволява той да записва звукови данни по време на сън, които след това да се анализират.

Към този момент Google трупа бази от данни и цели да подобри анализа на записания звук.

Възможно е в бъдеще смартфонът да алармира вашия лекар дали кашляте, дали имате подобрения в състоянието си или колко често хъркате.

Според доклада, низовете в скорошна актуализация на приложението разкриват проучване за „аудио колекция за сън“. Засега то е отворено само за служители на Google и участващите служители трябва да имат не повече от един възрастен спящ човек в една и съща стая, който не работи за конкурентна компания.

Обяснявайки проучването, Google казва, че неговият „Екип за разпознаване на здравето работи активно, за да внесе усъвършенстван набор от сензорни възможности и алгоритми на устройства с Android с цел да предостави на потребителите смислена представа за техния сън“. Въпросната аудио колекция „поддържа тази мисия, като предоставя данни, необходими за валидиране, настройка и разработване на такива алгоритми“.

Подходът е подобен на това как Google Fit използва камерата на телефони с Android за измерване на сърдечната и дихателната честота. Второто поколение Nest Hub на Google също вече има функцията Sleep Sensing, която измерва дишането и открива какво може да смущава потребителя през нощта, като кашлица или хъркане. Изглежда, че компанията просто пренася тази функция към телефони с Android.

На този етап не е ясно дали функцията ще дойде на всички устройства с Android, включително телефони и таблети, или е ексклузивно за Pixel. Също така не знаем кое приложение би го поместило, въпреки че Google Fit и центърът Bedtime в Google Clock са страхотни претенденти.