Германският автомобилен концерн Фолксваген се извини, след като медии разкриха, че компанията е участвала в експеримент, при който маймуни са били принудени да вдишват отработени автомобилни газове. Целта била да се провери токсичността на дизеловите емисии. "Ню Йорк таймс" съобщи през седмицата, че в изследователски център в Албакърки десет маймуни са били заключени в херметично затворен контейнер с анимационни филмчета, които да отвличат вниманието им, докато вдишват отработени газове от Фолксваген Бийтъл.

Убедени сме, че научните методи, избрани тогава, са били погрешни. Щеше да бъде по-добре тези тестове изобщо да не бъдат провеждани, посочва компанията. Фолксваген осъди всички форми на злоупотреби с животни и помоли за прошка за това лошо поведение и неправилна преценка на някои лица, пише dnes.bg.

Случаят е свързан и с по-мащабния скандал "дизелгейт", тъй като тестваният автомобил е бил оборудван да изхвърля по-малко отработени газове при тестови сценарии в опит да бъдат манипулирани измерванията. Разкриването на тази практика през 2015 г. предизвика вълна от международни разследвания и пазарни проблеми, с които Фолксваген продължава да се бори.

Проектът е бил подкрепен също от Даймлер и БМВ, но Фолксваген е бил начело на организацията с помощта на европейски изследователски институт. Германската провинция Долна Саксония, която е голям акционер в компанията, също изрази шок и поиска пълно разследване на тестовете, провеждани през 2014 година. Провинциалните власти поискаха и уверение, че такива практики няма да се случват никога повече.