Компанията Meta обяви, че потребителите на Facebook и Instagram в Европа ще могат да купуват абонаменти, за да използват социалните мрежи без никаква реклама от следващия месец.

„За да се съобразим с развиващите се европейски разпоредби, ние въвеждаме нова опция за абонамент в ЕС, Европейско икономическо пространство и Швейцария“, се казва в изявлението на технологичната компания.

Meta взе решението след поредица от по-строги правила на Европейския съюз, предназначени да овладеят големите технологии, включително Общите регламенти за защита на данните (GDPR).

Правилата на ЕС са риск за доходоносните приходи на Meta от реклама, тъй като те се стремят да ограничат използването на данни на потребителите без съгласие.

Мета каза, че европейските потребители могат да се абонират срещу такса от 9,99 евро на месец в мрежата или 12,99 евро за мобилни телефони, използващи операционните системи iOS и Android.

Потребителите все още ще могат да се наслаждават на платформите безплатно с реклами, но информацията на тези потребители, които плащат, „няма да се използва за реклами“, съобщиха от Мета.

Само лица на 18 и повече години ще могат да купуват абонаменти.