Британският сателитен оператор OneWeb планира да обедини усилията си с европейската Eutelsat в сделка, чиято цел е да конкурира SpaceX на Илон Мъск, предава CNBC. Eutelsat ще издаде 230 милиона нови акции и ще ги обмени за целия оставащ акционерен капитал на OneWeb, като акционерите на двете компании ще притежават съответно 50% от новата фирма.

Сделката оценява OneWeb на 3.4 милиарда долара, а след приключването ѝ обединената компания се очаква да генерира приблизително 1.2 милиарда евро приходи през фискалната 2022-2023 г. Доминик Д’Инин и Ева Бернеке от Eutelsat ще продължат да изпълняват съответните си роли като председател и главен изпълнителен директор на комбинираното дружество, докато собственикът на OneWeb Сунил Бхарти Митал ще стане съпредседател.

OneWeb иска да пусне 648 сателита в ниска околоземна орбита, които биха помогнали за осигуряване на широколентов интернет достъп за отдалечените и селските райони. Понастоящем компанията има 428 спътника в орбита, които сега ще бъдат комбинирани с 36-те флоти от сателити на геостационарна орбита на Eutelsat.

OneWeb отдавна прави опити да се конкурира с огромния сателитен интернет проект Starlink на SpaceX, както и с Kuiper на Amazon, но се сблъска с трудности при превръщането на високите си амбиции в жизнеспособен икономически модел.

Компанията излезе от фалит през 2020 г. с помощта на правителството на Обединеното кралство, след като изгори милиарди долари в рисков капитал. Тогава държавата ѝ отпусна спасителен пакет от 500 млн. долара. Стартъпът беше засегнат и от замразяването на изстрелванията на ракети от Русия след нахлуването в Украйна и беше принуден да се обърне за подкрепа към SpaceX.

OneWeb се ​​надява, че обединението с Eutelsat ще помогне за ускоряването на нейните планове. Изглежда обаче, че инвеститорите все още не са убедени в светлото бъдеще, тъй като акциите на Eutelsat се търгуваха на най-ниското си ниво от края на 2020 г. насам след обявяването на сделката.

Eutelsat заяви, че временно ще спре изплащането на дивиденти, за да се съсредоточи върху внедряването на сателитната група на OneWeb. Сделката подлежи на одобрение от регулаторите, включително и на строг процес за проверка на националната сигурност в Обединеното кралство. Очаква се мониторингът да приключи до първата половина на 2023 г.

Въпросът за чуждестранните поглъщания стана особено чувствителен в контекста на неуспешния опит на Nvidia да поеме британския дизайнер на чипове Arm, както и след продажбата на производителя на полупроводници Newport Wafer Fab на китайска компания.

Съгласно условията на споразумението, акциите на OneWeb ще продължат да се търгуват под съществуващото си име, а компанията ще запази седалището си в Обединеното кралство. Eutelsat, чийто книжа се търгуват в Париж, планира да осъществи допълнително листване на Лондонската фондова борса.