Най-високата планина сред небесните тела в Слънчевата система се намира на Марс. Тя е наречена Олимп и най-високата ѝ точка се намира на 21 км от повърхността на планетата (на 27 км от основата). Планината е затихнал вулкан. Интересно е обаче че тя е 20 пъти по-широка отколкото висока и въпреки височината и няма стръмни склонове. На второ място е безименна планина на Веста, най-големият астероид в Слънчевата система. Тя е висока 21 км.

Трети е планински хребет на Япет, спътник на Сатурн, където са открити няколко върха с височина около 20 км. На четвърта позиция е Верона Рупес на спътника на Уран Миранда – също около 20 км от основата, пише youinf.ru, цитиран от БНР.

На Оберон, вторият по големина спътник на Уран, са открити планини с височина около 20 км и те са подредени на пето място. На шесто място е спътникът на Юпитер Алматея с две планини, високи по 20 км. Седма е планината Арсия – затихнал вулкан на Марс, висок почти 19 км.

На 8-о място е друг затихнал вулкан на Марс, намиращ се около екватора – 18 км. На 9 място са планини на спътника на Юпитер Йо – 17 км. Марс е представен с още един обект, който също е заспал вулкан и е около екватора – 14 км.

За сравнение – най-високият връх на Земята е Еверест (8,848 км), а ако се мери от морското равнище, най-високият връх е Мауна Кеа на Хаваите - 4205 метра над морското равнище, но с реална височина от около 10 км.