След като ЕС вече реши да наложи USB Type-C като универсален порт за редица устройства и ще накара компаниите да отворят устройствата си за външни магазини за приложения, сега се задава нова стъпка, която може да е улесняваща.

Става дума за възможността за смяна на батериите на някои типове устройства от потребителите, съобщават от mobilebulgaria. Ако законодателството бъде одобрено, то производителите ще имат три години и половина, за да преработят устройствата си. В зората на смартфоните това беше стандартна функционалност, но в днешно време е по-скоро изключение.

Всяка батерия трябва да има обозначения и QR код, които дават информация за капацитет, производителност, издръжливост, химичен състав и символ за разделно събиране. Предвиден е и дигитален паспорт.

Новите мерки, разбира се, са с мисъл към опазването на околната среда. В момента е постигнато условно споразумение за това в Европейския парламент. То покрива разнообразни по размер батерии, включително портативни, използвани в автомобилите, други електрически превозни средства и за приложение в промишлеността.