Бил Гейтс заяви в интервю за Bloomberg Technology, че се пази от "лудостта около биткойн". Въпреки това той вижда бъдещето именно в цифровите пари, пише dir.bg.

Гейтс каза, че е загрижен преди всичко за липсата на регулация около криптото. Той изтъкна два от основните рискове, свързани с биткойн и други форми на криптовалута: те са децентрализирани и могат да бъдат много нестабилни.

Създателят на Microsoft допълни, че фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" всъщност "прави много по отношение на цифровата валута", но само когато "можете да видите кой прави трансакцията".

Той заяви, че "цифровите пари са нещо много хубаво", особено когато става въпрос за по-ефективни и бързи преводи и финансиране на по-бедни страни .

Преди по-малко от седмица Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, насърчаваща федералните агенции като Министерството на финансите на САЩ да разработят нови препоръки за политиката, свързани с криптовалута.

"Дигитален долар, подкрепен от правителството на САЩ, може да доведе до по-бързи парични преводи и да бъде по-достъпен спрямо настоящата банкова система", твърди Федералния резерв на САЩ в свой документ от началото на тази година. За сега обаче централната американска банка само проучва технологията.

По думите на Бил Гейтс към този момент криптовалутата е доста опасна инвестиция, щом стойността й може да бъде повлияна от нещо толкова дребно, като публикация от Илон Мъск в Twitter. 

"Илон има много пари и е доста умен. Аз не се притеснявам за неговите биткойни", заявява Гейтс. "Притеснявам се обаче, че хората стават подвластни на мания. Говоря за хора много по-бедни от Мъск", обяснява създателят на Microsoft.

"Ако имате по-малко пари от Илон, вероятно трябва да внимавате с криптовалутите", съветва Гейтс.