Пет месеца чатботът Bard на Google AI не беше достъпен в Европа и можеше да се използва на ограничен брой езици. От днес освен редица функционални подобрения, инструментът вече говори на най-разпространените езици, сред които е и българският.

Бард е голям езиков модел, разработен от Google AI. Той е обучен на огромно количество текстови данни и е в състояние да общува и генерира текст в отговор на широк спектър от заявки и въпроси.

Може да предоставя резюмета на фактически теми или дори да си измисля истории. Например потребителите могат да поискат чатботът да покаже списък с последните 10 заглавия, публикувани в Трафик Нюз, или рецепта за мусака.

Бард все още е в процес на разработка, но вече е в състояние да изпълнява много видове задачи, които с времето ще се увеличават и стават по-добри. За целта е необходим непрекъснат контрол и мониторинг, затова още с влизането, потребителите ги посреща предупреждение: "Възможно е разговорите ви с Bard да бъдат обработвани от проверяващи хора. Не въвеждайте чувствителна информация".

От Google уточняват, че човешката проверка е "необходима стъпка в процеса за подобряване на модела" и че се налага за установяване на това доколко отговорите на Bard са качествени, коректни или опасни. Стартирането на Bard преди 5 месеца беше спряно в Европейския съюз от регулаторите за защита на личните данни.

С новата версия Google са се съобразили с регулаторните изисквания и са провели срещи и разговори с надзорните органи, за да ги уверят, че технологията отговаря на изискванията за прозрачност и контрол.