Изследователи от Мичиганския държавен университет разработиха напълно прозрачни слънчеви панели, които могат да имат многобройни приложения в архитектурата и други области като мобилната електроника и автомобилната индустрия.

Изследователите са се опитали да създадат такова устройство и преди, но крайните резултати никога не са били удовлетворяващи.

Екипът разработи прозрачен луминесцентен слънчев концентратор или TLSC, който може да се постави върху чиста повърхност като прозорец. Той може да събира слънчева енергия, без да влияе на пропускането на светлина, съобщава HealthyFoodHouse.

Технологията използва органични молекули, които абсорбират светлинните дължини на вълните, които не са видими за човешкото око като инфрачервена и ултравиолетова светлина.

Ричард Лънт, асистент-преподавател по химическо инженерство и материалознание в Инженерния колеж на MSU, казва: "Заловената светлина се транспортира до контура на панела, където се превръща в електричество с помощта на тънки ивици фотоволтаични слънчеви клетки."

Тъй като вертикалната площ е по-голяма от тази на покрива, особено в стъклени кули, тези устройства могат да извлекат максимума от фасадите на сградите. Те не биха повлияли на архитектурния дизайн, но ще представляват много по-ефективна технология. И все пак, те могат да бъдат интегрирани и в стари сгради.

Според New York Times:

"Ако клетките бъдат направени дълготрайни, те биха могли да се интегрират в прозорците сравнително евтино, тъй като голяма част от цената на конвенционалните фотоволтаици не е от самата слънчева клетка, а от материалите, на които е монтирана. Покриването на съществуващи структури със слънчеви клетки би премахнало част от тези материални разходи. Ако прозрачните клетки в крайна сметка се окажат търговски жизнеспособни, енергията, която генерират, може значително да компенсира енергийното потребление на големи сгради", казва д-р Лънт, който ще започне да преподава в Мичиганския университет тази есен.

"Не казваме, че можем да захранваме цялата сграда, но говорим за значително количество енергия, достатъчно за осветление и захранване на ежедневната електроника, например", допълни той.