Едва ли в Древeн Египет са похапвали пица, но очевидно фараоните са имали сирене на своята трапеза. По време на разкопки учени археолози откриха сирене на най-малко 3200 години, пишат местни медии.

На вкаменените останки от хранителния продукт се натъкнаха италиански археолози в един от некрополите в района на Сакара в околностите на Кайро. По-нататъшните изследвания, проведени съвместно с експерти от университета в Кайро, установиха, че при изготвянето на сиренето е било използвано едновременно козе, овче и краве мляко. Продуктът датира между 1290 и 1213 г. пр.Хр.

Откритото сирене е негодно за консумация, тъй като в него има бактерии, причиняващи средиземноморска треска. Присъствието на същите тези микроорганизми е установено и в някои мумии от некропола в Сакара, пише hicomm.bg.

В археологическия комплекс Сакара се намира най-древният египетски некропол. За най-ценен паметник там се смята стъпаловидната пирамида на Джосер.