Amazon инсталира камери с изкуствен интелект (AI) във все повече от своите автомобили за доставка, което бе определено от защитници на поверителността като "зловещо",  "натрапчиво" и "прекалено" след като камерите бяха въведени в САЩ през миналата година, информира The Telegraph.

Камерите следят как куриерите във Великобритания се справят на пътя, издават гласови предупреждения, ако се движат с превишена скорост или спират рязко и след това им поставят оценки. 

По две камери се инсталират в превозните средства на Amazon във Великобритания. Едната гледа към шофьора, а другата към пътя.

От организацията Big Brother Watch са призовали инсталирането им да бъде преустановено, според The Telegraph.

"Amazon има ужасна история в интензивното следене на най-нископлатените си служители използвайки често силно неточни, технологии за шпиониране, след което използва събраните данни в тяхна вреда", казва пред BBC Силки Карло, доректор на Big Brother Watch.

"Този вид насочено следене може всъщност да разсейва шофьорите, да не говорим че ги деморализира. Това е лошо за правата на служителите и ужасно за личното пространство," допълва той.

Amazon пусна своите AI камери в САЩ през миналата година и ги използва, за да определя заплащането на куриерите и дали да ги оставя на работа.

Кпомпанията създава точкова система, за да засича кога куриерите не гледат в пътя, кога не спазват дстанция и дори кога кихат, показват поверителни документи, с които са се сдобили от The Information.

Пускането на инструмента за следене на Amazon е довело до доброволното напускане най-малко на един човек, според доклад на Thomson Reuters Foundation. Гигантът в търговията на дребно бе подложен на критики и миналата година, когато над 200 служители подписаха петиция, в която призовават да сложи край на "следенето на работното място ".

Камерите предоставят известия в реално време с цел подобряване на безопасността, заяви преди време говорител на Amazon пред Insider, допълвайки, че пътните инциденти са намалели с 48%, а нарушенията на знак Стоп са паднали с една пета. Броят на шофьорите, които не използват шофьори пък е намалял с 60%.

Източник: profit.bg