Главният изпълнителен директор на Nokia Пекка Лундмарк заяви по време на речта си на Световния икономически форум в Давос, че очаква 6G свързаността да се появи на търговския пазар около 2030 г. Неговата прогноза е приблизително същата като тази на Huawei.

Той обаче смята, че дотогава смартфонът вече няма да е най-разпространеният интерфейс. На въпроса кога според него светът ще премине от смартфони към умни очила и други носими устройства, Лундмарк отговаря, че това ще се случи преди появата на 6G.

„Дотогава смартфонът, какъвто го познаваме днес, определено няма да е най-разпространеният интерфейс“, казва той, пише "Калдата". „Много от тези неща ще бъдат вградени директно в телата ни.“

Той не уточни какво точно има предвид, но някои компании, като Neuralink на Илон Мъск, работят по създаването на електронни устройства, които могат да се имплантират в мозъка и да се използват за комуникация с машини и други хора. На по-елементарно ниво чиповете могат да се имплантират в пръстите на хората и да се използват за отключване на вещи.

Лундмарк засегна и възможностите и предизвикателствата на метавселената. Според него до 2030 г. ще има „цифров близнак на всичко“, но това ще изисква „огромни компютърни ресурси“. Според него за преноса на данни, който ще е необходим за метасвета, мрежите ще трябва да са поне 100 или дори 1000 пъти по-бързи от сегашните.