SpaceX изгражда ракетата Starship, която ще изстрелва туристи от Лондон до Ню Йорк за по-малко от половин час, съобщи The Sun.

Скоростта, която ще развива е 18 000 мили в час или почти 29 000 км/ч, а първият полет се очаква да е през 2023 г. Ракетата може да направи пътуването със самолет на дълги разстояния практически остаряло и нефункционално.

Редица експерти казват, че бъдещето на въздушния транспорт ще включва високоскоростни ракети, които ще напускат горната част на атмосферата при полет, преди да се върнат на Земята.

Пазарът на това пътуване с ракети "от точка до точка" ще струва около 15 милиарда паунда годишно до 2030 г., твърдят инвеститори от швейцарската фирма UBS.

Те допълват: "Въпреки че някои разглеждат пазара на дълги разстояния като научна фантастика, смятаме, че технологията на SpaceX има голям потенциал".

Притежаван от милиардерът Елън Мъск, производителят на ракети SpaceX смята, че техен кораб един ден ще пренесе хора на Луната и Марс.

Докато е още в ранните етапи на развитие, космическият кораб, който е с капацитет от 100 души, може да се използва и за туристи между дестинациите на нашата планета.

Според UBS, подобна технология може да намали полетите на дълги разстояния - като 23-часовия преход от Лондон до Сидни - до само 30-тина минути.

Анализаторите смятат, че индустрията на космическия туризъм, струваща около 300 млрд. паунда годишно днес, ще бъде на стойност над 600 млрд. паунда до 2030 г.

Не е ясно кога SpaceX ще започне тестовите полети за Starship, но фирмата е обещала да изведе японски милиардер около Луната през 2023 година.