UFED – това е специално устройство, използвано от ФБР за хакване на смартфони. Също така то е използвано от вътрешното министерство на САЩ и много органи на реда по света. Но в последно време джаджата стана достъпна буквално за всеки.

Съвременните апарати от този тип се продават на цени между 500 и 15 000 долара, като сумата зависи от модела. Но относително старите модели могат да се намерят и за по 100$. Според слуховете те са продавани от полицията. При това в някои случаи, на тях е запазена информацията, получена от смартфоните, като понякога тя е използвана като доказателство в съда. Резултатът е, че се появява изтичане на информация.

Експерти в областта на сигурността направиха специално разследване. Оказало се, че в купените устройства за хакване се съхранявала информация за това какви телефони са били хаквани, също така и какви данни са били получени от тях. В съвсем крайни случаи са били запазени текстови съобщения и списъци с контакти.

Хакинг машините не са съвместими с последните версии на iOS, но както е показало изследването, с помощта на такава машинка е възможно да се получи достъп до блокиран iPhone X, под iOS 11.

Google и Apple постоянно се борят с подобни приспособления. Основният производител на тези джаджи е Cellebrite. Компанията забранява тези устройства да се препродават, а изисква да бъдат връщани обратно, след като станат ненужни.

Превод и редакция: Trafficnews.bg