Google е известен със своята колекция от невероятно популярни продукти, от Search и Maps до Android. Но не всичко, което компанията създава се превръща в злато. Така например, Google Glass трябваше да промени света, но бързо се превърна в история.

А помнете ли Google Buzz? Наскоро компанията сложи край на още един свой продукт Google+, социалната мрежа, която имаше за цел да измести Facebook и LinkedIn. Списъкът е доста дълъг, но от Business Insider са подбрали само някои от най-интересните продукти, които Google спря, пише Digital.bg

1. Google Answers – това беше първият проект на Google, разработен по идея на Лари Пейдж. Услугата Answers продължи повече от четири години, но спря да приема въпроси през 2006 година.

2. Google Lively – това беше уеб базирана виртуална среда. Проектът имаше за цел да предостави информация по нов начин, но нещата просто не се получиха. Lively беше спряна през 2008 година.

3. Google Glass – Google Glass беше представен за първи път през 2012 година, но устройството никога не излезе на пазара. Причината може да е била във високата му цена, или поради софтуерни проблеми, или дори поради потенциални проблеми с поверителността, кой знае.

4. Google Buzz – Google Buzz беше социална мрежа интегрирана в Gmail, но тя само създаваше проблеми с поверителността и никаква полза. Компанията обяви през октомври 2011 година, че ще затвори услугата, за да се фокусира върху Google+.

5. Google Wave – Google имаше амбициозна идея да направи платформа която да съчетава функциите на електронна поща, програма за обмяна на информация в реално време, чат, уеб-форум, уики, съвместно създаване и редактиране на документи и социална мрежа. Интерфейсът обаче беше объркващ и сложен, а потребителите не възприеха добре идеята. В крайна сметка през 2010 година компанията спря Wave, само година след старта на услугата.

6. Google Video – Google Video беше услуга за видео стрийминг на Google, която стартира преди YouTube. Google Video спря да приема нови качвания през 2009 година, но продължи да съществува до август 2012 година.

7. Google Nexus Q – Това устройство беше представено с голяма гордост от Google през 2012 година, но ревютата в пресата бяха изключително критични. Толкова критични, че Google се отказа от устройството още преди да го пусне на пазара. И с право, едва ли хората щяха с лека ръка да дават по $299 за Nexus Q. Устройството трябваше да бъде център на всички смарт устройства в дома ви.

8. Google Х – Google X беше алтернативен интерфейс за търсачката на компанията, проектът обаче беше набързо прекратен. Това стана на 16 март 2005 година. Днес Google X е името на секретното подразделение на компанията, което е ангажирано с разработването на дългосрочни проекти имащи за цел да използват футуристични технологии от бъдещето.

9. Google Reader – Google Reader беше приложение за четене на новини, което позволяваше на потребителите да извличат истории от блогове или новинарски сайтове. През месец март 2013 година за ужас на потребителите Google обяви, че закрива услугата. Официално тя беше спряна през юли 2013 година.

10. Dodgeball – През 2005 година Google купи компанията Dodgeball, която предлагаше услуга за регистриране на местоположението. Денис Кроули, един от нейните основатели, две години по-късно създаде Foursquare и така обрече Dodgeball.