Влизайки в 13-та палата на Техническия панаир в Пловдив, неминуемо очите ви ще се спрат върху един щанд, различаващ се от всички останали. Атрактивно осветление и огромни саксии със стотици цветя разкриват гледка към модернистични 100-инчови екрани, на които се презентират изобретенията на „Елпром Троян“. Високотехнологичната фирма за електромотори се състезава за златен медал на Техническия панаир със собствено иновативно устройство.

Мобилната технологична лаборатория, разработена от „Елпром Троян“, се явява в палатата след усилен труд, много творчески ентусиазъм и технологична проницателност. Устройството служи за интелигентен дигитален мониторинг и може да се използва като приложение към всеки електромотор. Това е преносима смарт лаборатория, която следи 16 параметъра на работата на моторите.

Тя е изключително приложима от гледна точка на контрола, мониторинга, измерване и визуализация на параметрите в реално време. Досущ като джипи на всеки мотор, всяко отклонение може да бъде засечено и диагностицирано. Данните се съхраняват в облачна услуга, а иновацията ще се развие като обработва автоматизирано набора от съхранена информация и вади обобщен анализ за надеждността на всеки мотор.

В България няма аналог на смарт лабораторията, а в световен план единствено „Сименс“ разполагат с подобно устройство, което обаче засича само четири параметъра.

„Това е хайтек устройството, с което стъпваме на сцената на Техническия панаир, борейки се за златен медал за иновация. Вярваме, че нашето високотехнологично изобретение е конкурентно, модернистично и открива един нов хоризонт. Очакваме да пожънем успех!“, това каза за TrafficNews.bg директорът на компанията Младен Мондешки.  

Заводът на „Елпром Троян“ е с дългогодишна история, преминал е през няколко етапи на управление - на възход, на сътресения. В момента от близо една година, заводът има нови собственици и дефакто се пише нова история на високотехнологичната фирма за електромотори. Предприятието е с една по-различна насоченост, като се опитва да надскочи пределите на България и да предостави продукт, който е конкурентен само на световните марки.

Към момента дейността ѝ се шири в машиностроителния бранш, но амбициозните цели на корпорацията са да стъпи на пазара на автомобилостроенето, защото „това е бъдещето“, посочва Младен Мондешки. „Екипът ни е достатъчно способен - имаме инженери, конструктори. С амбицията и сговора, с които работим, сме сигурни, че това ще се случи“, каза още той по повод желанието за преминаване в атрактивния сегмент.

За целта собствениците са предприели грандиозно обновяване на сградния и машинния фонд на компанията. Административната сграда и производствени площи ще бъдат реновирани, технологичното оборудване ще бъде подновено с нови прецизни машини, подходящи за преминаване към автомобилната индустрия.