Уникална машина за регенериране на филтри и катализатори на двигатели е едно от сензационните изобретения, които ще бъдат показани на Международния технически панаир в Пловдив. Той ще се проведе от 25 до 30 септември, а в него участват над 600 изложители от близо 40 държави.

Машината е българска иновация от европейски мащаб, която може да спаси хиляди автомобили от спиране заради отделяните вредни газове. Тя изважда натрупаните сажди и клей от замърсения DPF филтър на дизеловите леки коли, а по този начин се удължава живота на автомобила и се избягват преждевременни скъпи ремонти.

От 2018 г. КАТ ще спира от движение неизправни автомобили, включително такива, при които вредните емисии са над нормите. Промяната влиза в сила в целия Европейски съюз, за да се повиши пътната безопасност и да се подобри състоянието на околната среда. Вече има изобретение, решаващо проблема, и то ще направи дебют на Есенния панаир.

Оригинален подход е използван и при машините, които могат да изкачат стълби, да минат през врата и да се разгънат, за да работят във високи сгради, църкви и зали. Това са вишки, тип „паяк“, които са компактни, но работната им височина достига 31 метра.