Подразделението SkyDrive на компанията Toyota успешно е завършило първия си тестов полет на летяща кола. Краткият полет на прототипа, наречен SD-03, се е провел в специален полигон на автомобилния гигант. Успешното завършване на издигането, последвано от меко кацане, е показало, че летящите автомобили скоро ще могат да влязат в серийно производство, пише auto.blitz.bg.

SkyDrive SD-03 е най-малкото електрическо превозно средство за вертикално излитане и кацане. Машината може да превозва един човек. Идеята е да се измисли нов начин за придвижване за всички - пътуване с кола във въздуха, а не на земята със същото обичайно управление като с кола.

SD-03 има осем ротора, които му помагат да лети. Също така летящият автомобил е оборудван с безопасен режим, който го поддържа във въздуха, дори в случай на отказ на няколко двигателя.

От Toyota са заявили, че ще построят двуместен търговски самолет за серийно производство до 2023 година. Това е в съответствие с плановете на Токио да пусне летящи таксита в града през следващите пет години. Общата идея е, че летящите коли с кратки полети могат да ускорят придвижването в столичните райони и да намалят задръстванията.