Представете си, че можете да говорите с вашия домашен любимец. Това вече не е фикция, вече няма да водите монолог, а наистина можете да разберете какво се опитва да ви каже вашето куче, когато лае. 

Преводът на кучешкия лай става възможен благодарение на високотехнологична каишка за кучета, която буквално дава на кучетата глас сред хората. Продуктът е изобретен от стартъп, базиран в Южна Корея, и анализира лаенето, така че собствениците да знаят как се чувстват техните домашни любимци.

Каишката на AI от Petpuls, сравнява лая на кучето с база данни, съставена от повече от 10 хиляди проби от 50 породи кучета, големи и малки.

„С това устройство ние, хората, можем да разбираме и общуваме по-добре, по-точно, по-ефективно“, казва Андрю Гил, маркетингов директор на Petpuls. Той добавя, че когато куче лае, това означава, че кучето има някаква нужда.

Южнокорейската компания казва, че нейният алгоритъм може да определи петте емоционални състояния на кучето: щастливо, спокойно, тревожно, ядосано или тъжно. Колкото повече данни за лаене получават, толкова по-точни са резултатите. Каишката работи с приложение на телефона и показва в реално време защо вашият четириног приятел лае и как се чувства. 

Американската компания Akvelon разработи подобна технология за превод на котешко мяукане.

MeowTalk е приложение, което помага на собствениците да разберат по-добре своите котешки приятели.

Създателите на тези устройства казват, че слушането на нашите домашни любимци е особено важно по време на пандемията. Много хора осиновяват домашни любимци, за да имат компания у дома.

Но Гил казва, „за съжаление някои от тях изоставят кучетата си поради неправилна комуникация.“ Той казва, че интелигентната каишка може да помогне на собствениците на кучета да разберат емоциите на домашния си любимец и какво ги предизвиква.

Каишката дава на шестгодишната Годо нов глас, за да каже на хората как се чувства. Собственикът на Годо, Мун Сае-Ми, казва, че устройството разкрива, че бордър колито му се ядосва, когато загуби игра, но се чувства в безопасност у дома си, дори когато е сама. Цената на умната каишка е около 100 долара.