Сингапур е известен с това, че има изключително строги закони и камери за наблюдение в целия град държава. В близко бъдеще той ще разполага с роботи, които следят за нарушителите на правила. Всъщност Сингапур започна да тества робот на име Xavier, като включи няколко от тях на работа, карайки ги да патрулират и оглеждат обществена зона с голям пешеходен трафик. През следващите три седмици роботите ще наблюдават тълпите от Toa Payoh Central, за да търсят това, което местните власти описват като „нежелано социално поведение“. То включва „събиране от повече от пет души“, което противоречи на мерките за безопасност срещу COVID-19.

В допълнение роботите Xavier ще търсят случаи на тютюнопушене в забранени зони. Те ще патрулират в околностите за неправилно паркирани велосипеди и за всякакви мобилни устройства и мотоциклети, използващи също пешеходни пътеки и тротоари. Ако роботът открие някое от тези грешни поведения, той ще предупреди командния център и след това ще покаже съответното съобщение на екрана си, за да обучи обществеността къде е грешката.

Машините са оборудвани с камери, способни да осигурят на командния център 360-градусов изглед. Те също така са способни да заснемат изображения при слабо осветление с помощта на инфрачервени камери. Плюс това видеото, което те заснемат, ще бъде анализирано чрез AI система, за да се търси всичко, което може да изисква реакция на човешки служители. За да могат машините да се движат автономно в града, те са оборудвани със сензори, които им дават възможност да избягват както неподвижни, така и движещи се обекти, включително пешеходци и превозни средства.

Сингапур вече обяви плановете си да удвои броя на своите камери за наблюдение до 200 000 през следващото десетилетие. Длъжностните лица смятат, че тези роботи могат да помогнат за допълнително разширяване на мерките за наблюдение и да намалят нуждата от полицаи да извършват физически патрули.

Източник: HICOMM