Китай е отбелязал „значителен напредък“ в разработването на космически самолет, който ще може да излита от обикновени летища и да извършва полети както в атмосферата, така и в космоса, а след това да се връща на Земята. 

Според предварителна информация този летателен апарат ще може да излиза в околоземна орбита благодарение на собствените си двигатели, движейки се хоризонтално, а не вертикално, както излитат космическите кораби от типа на американските „совалки“.

Основното предназначение на космолета ще бъде транспортирането на екипажи и товари до орбитални станции и обратно. При това се подчертава, че машината ще може да използва практически всяка писта за излитане и кацане, пише Dariknews.bg.

До момента научният екип почти е приключил с наземните изпитания, преодолявайки всички свързани с това трудности, свързани с разработването и създаването на двигатели за такъв тип самолет.

Вицепрезидентът на Китайската корпорация за аерокосмическата наука и промишленост Лю Шицюан не спомена конкретни срокове за първи пробен полет, но китайски експерти са склонни да вярват, че това ще се случи „много скоро“.