Легла от картон, медали от смартфони и лаптопи, рециклирана пластмаса – да, Япония успя да направи най-екологично ориентираните Олимпийски игри в историята.

От легла направени от картон до използването на 6.21 милиона мобилни телефона за изработката на 5 000 медала. Организаторите на Игрите в японската столица се постараха да направят всичко възможно за намаляването на екологични отпечатък на форума. Тяхната мисия започна още преди началото на Игрите, когато те използваха алуминий, използван във временните убежища след голямото земетресение през март 2011, за направата на факлите, използвани в щафетата с Олимпийския огън.

За направата на всички медали освен използвани мобилни телефона са били използвани и 78 985 тона използване електротехника. Подиумите също бяха направени от рециклирана пластмаса, като по-голямата част от нея бе извадена от световните океани. 18 000 легла бяха конструирани от специален издръжлив картон, който ще бъде рециклиран след края на Игрите. 

Освен рециклирането на всички легла, организаторите гарантират, че 65% от всички отпадъци събрани по време на Игрите също ще бъдат рециклирани. А 99% от всички закупени и произведени стоки ще бъдат използвани или рециклирани след края на форума.