От Обединените арабски емирства обявиха, че стартират собствена програма за изследване на Луната. Информацията бе научена от пост в личния профил в Twitter на премиерът на странатa Moхамед бин Рашид Ал Мактум.

В него той пише: „Създаденият от Емирствата лунен изследователски модул трябва да кацне на лунната повърхност през 2024 г., за да се изследват области, които не са обхванати от предишни научни мисии“.

Арабският луноход "Рашид" носи името на бащата на премиера владетелят на Дубай Рашид ибн Саид Ал Мактум. Сондата ще бъде оборудвана със слънчеви панели, комуникационни системи, триизмерни видеокамери и други съвременни устройства.

Премиерът допълва: „По този начин ОАЕ ще се превърне в четвъртата държава в света и първата от арабските държави, разработила лунна програма. Получените данни и изображения от повърхността на естествения спътник на Земята ще бъдат предавани на изследователски центрове по целия свят”. Изграждането на програма за изследването на луната ще бъде част от космическата стратегия на ОАЕ.

През юли тази година страната изпрати спътника „Ал Амал“ до Марс. Целта на тази мисия е да изследва атмосферата и климатичните условия на Червената планета, както и промяната на сезоните на марсианската година, която продължава почти два пъти по-дълго от земната. По-рано, през 2017 г., ОАЕ обявиха проект за изграждане на мини град на Марс - първото човешко селище. Изграждането му се планира да приключи до 2117 година.

Превод и редакция: trafficnews.bg