Първият смартфон на Apple с 5G технология - iPhone 12, се очаква да бъде представен на 15 септември. Новината, както обикновено, бе съобщена чрез загадъчното съобщение на калифорнийската компания и слуховете сред експертите.

Apple Event, присъединете се към нас! "Директно от Apple Park на 15 септември в 10 часа сутринта (17:00 GMT)", се казва в изявление на технологичния гигант.

Apple, в съответствие със своята маркетингова стратегия, базирана на несигурност, не разкрива нищо повече, но компанията представя новите си модели през есента от години. Анализаторът Ив де Уедбуш пише, че Apple и нейните азиатски доставчици очакват по-голямо търсене на големия 17-сантиметров модел, предполагайки, че iPhone 12 ще бъде телефонът на десетилетието.

Според този анализатор, американската компания може да продаде повече от 75 милиона телефона. Той изчисли, че повече от една трета от 950 милиона iPhone, използвани по целия свят, или 350 милиона устройства, могат да бъдат заменени от новия модел през следващите месеци.

Ключовият аргумент ще бъде възможността да се използват ултра бързи 5G връзки, в момент, когато това ново поколение мобилни телефони вече се предлага в Южна Корея и Китай. Двама лидери в индустрията, Samsung от Южна Корея и Huawei от Китай, вече са доставили повече 5G модели.

Въпреки търговското и политическото напрежение със Съединените щати, Де Ведбуш смята, че китайският пазар все още е от решаващо значение за Apple и че може да се очаква търсенето в Индия да скочи.

„IPhone 12 е нов цикъл за компанията на (Tim) Cook, най-значимият от iPhone 6 през 2014 г. „Това ще отвори нова глава в растежа на Apple, въпреки факта, че днешните възможности са по-неблагоприятни за потребление“, каза анализаторът.