Снощи се състоя годишното септемврийско събитие на технологичния гигант Apple в Калифорния. На него, очаквано, бяха представени новите продукти – три нови модела iPhone, нов Apple Watch, евтин iPad. Станаха ясни и цените на новата стрийминг и гейминг платформа на компанията.

Това, което разочарова мнозина, обаче, е липсата на поддръжка на 5G мрежа на новите устройства. Според мнозина от компанията отлагат старта й за 2020 г.

iPhone 11 – като iPhone XR, но с двойна камера

По време на събитието беше представен наследникът на iPhone XR – iPhone 11. Подобно на предшественика си, новият телефон е с лек алуминиев корпус и 6,1-инчов екран Liquid Retina LCD. Съществената разлика обаче е двойната камера.

iPhone 11 разполага с една ултраширока камера и една стандартна с по 12 мегапиксела. Новият телефон позволява двукратно оптично отдалечение т.е. ще можете да вкарате значително повече в кадъра при нужда. Въпреки, че новата система от камери напомня тази на iPhone XS, новият iPhone 11 няма оптично приближение. Светкавицата също е подобрена.

Телефонът е снабден с нов A13 Bionic процесор, който го прави 20% по-бърз и съществено подобрява графичното представяне. Камерата също се възползва от подобренията на процесора – тя разполага с нова функция наречена Deep Fusion, която би трябвало да създава много по-ясни и остри изображения, както и нов “нощен режим”, подобряващ снимането при ниска осветеност чрез комбинация от голям брой снимки (нещо, което устройствата с Android имат от няколко години - б.р.).

Традиционно телефонът идва с лицево разпознаване, което е рекламирано като по-добро и по-бързо от това на предшествениците му и батерия, която издържа 17 часа използване на пълен капацитет.

iPhone 11 идва в шест нови цвята – черен, зелен, жълт, лилав, червен и бял. 

Размерът на паметта също е стандартната – 64 GB, 128 GB и 256 GB.

Цените за iPhone 11 започват от $700 и предварителните поръчки на новия телефон ще започнат на 13 септември. 

iPhone 11 Pro – камери, още повече камери

Скъпият нов телефон на компанията е с името iPhone 11 Pro и най-съществената разлика е в тройната камера.

iPhone 11 Pro замества предшественика си iPhone XS. Той е с метален корпус и 5,8-инчов OLED дисплей. Според Apple екранът е най-издръжливият, който са произвеждали до момента. Цветовете са матирани, като сред тях вече е и зелено.

Съществената разлика е ясно видима на гърба на телефона – тройна система от камери. iPhone 11 Pro разполага с нова ултра-широка камера. Трите камери са с по 12 мегапиксела и покриват фокусно разстояние от 13 мм (представете си визия като през шпионка - идеално за снимки в тесни пространства или за пейзажи) до 52 мм (приближение, което прави перспективата изключително подходяща за портрети).

Като изключим новата система камери и малко по-различен дизайн, iPhone 11 Pro е общо взето същият като iPhone 11.

Телефонът идва отново с трите стандартни размера памет. Цената започва от $1000.

Разполага и с версия с по-голям екран с името iPhone 11 Pro Max с 6,5-инчов дисплей и още по-издръжлива батерия на цена от $1100.

Apple Watch серия 5 – вече работи постоянно

Една от най-големите промени при часовниците на Apple е, че те вече работят постоянно. При предишните серии, часовникът се самоизключваше, когато пред екрана му няма лице. Сега, ако китката на носещия е в покой, на екрана на часовника остават видими някои основни елементи като стрелките.

Новият часовник разполага и с вграден компас – функция, която остава доста неясна като концепция за момента. От компанията обявиха, че до компасът ще бъде достъпен за разработчици, което означава, че могат да му бъдат добавени функции.

Големите промени по часовниците се очаква да настъпят с предстоящата операционна система Watch OS 6.

Цените започват от $400 за алуминиев вариант. Титаниевите са от $800, а керамичните – от $1300. Предварителната поръчка започва на 20 септември.

Нов по-евтин iPad

Мечтата на мнозина се сбъдна – Apple представиха нова и по-евтина версия на iPad.

Таблетът е с 10,2-инчов Ретина дисплей и с нов “умен” конектор, който позволява използването на различни видове клавиатури и външни устройства, пише BTV.

От компанията твърдят, че новият iPad е по-бърз от повечето предлагани на пазара компютри.

Най-хубава е цената му – новият iPad ще струва най-малко $330 за WiFi модела и $460 за модела с мобилен интернет. За стандартите на Apple това е евтино.

Ще бъде на пазара на 30 септември.

Платформи за игри и видео

Новите платформи за игри и стрийминг услуги на Apple са значително по-евтини от всички останали на пазара.

Apple Arcade ще струва $5 на месец и ще дава достъп до над 100 игри, достъпни само на Apple устройства. Услугата ще бъде достъпна масово на 19 септември. Важно е да подчертаем, че не става въпрос за конкурент на новите платформи на Microsoft и Google, тъй като за тези 5 долара ще получите предимно игри за телефон, а не възможност през сървърни масиви да играете най-горещите PC и конзолни заглавия. Освен това, скоро Google ще пуснат своя конкурент на Apple Arcade - Google Pay Pass.

Apple TV+ - платформата на компанията за стрийминг също ще струва едва $5 на месец. Това между два и три по-малко от абонамента за “Нетфликс”, например. От компанията предлагат и бонус – ако закупите Apple TV, iPad или iPhone получавате една година Apple TV+ безплатно.