Един от най-големите транспортни проблеми на Холандия е безопасността на велосипедистите. Основната прични за това крие в честите падания на възрастните хора. Изглежда, че инженерите от Делфотския технически университет и специалистите от компанията Koninklijke Gazelle са успели да го решат.

Те показаха прототип на велосипед, който не пада при скорост от 4 км/ч. В стойката на кормилото му е интегриран електромотор. Той изправя целия велосипед в нужната посока, когато се появи риск от падане. Също така може да се движи самостоятелно. По думите на авторите на проекта, сега ще бъде на практика невъзможно велосипедът да падне при тази скорост. Математическият модел отчита 25 различни параметъра, пресмятайки устойчивостта на колелото в реално време.

Устройството е особено важно, тъй като ПТП-тата, свързани с падане на възрастни велосипедисти се е увеличило с 1/3 за последните десет години. Всяка година в Холандия падат около 500 души, 120 от които загиват. Подобни инциденти струват на икономиката на страната 310 000 долара за всеки. Не по-малко важно е и за тежките и бързи електрически колела.

Засега алгоритмите на помощника се изчистват. Така че тази технология няма да се появи скоро на пътищата. Също така не е ясно колко ще струва.

Превод и редакция: Trafficnews.bg