Гостувайки в шоуто Good Time, Илон Мъск се похвали, че като част от изследването на Neuralink за безжични импланти, един е имплантиран в мозъка на маймуна.

"Имаме маймуна с безжичен имплант, която може да играе на видеоигри с помощта на мисли", каза Мъск и добави, че това е много лесна видеоигра.

Той казва, че маймуната всъщност не е наясно с импланта, защото е безжичен и не може да се види къде е имплантиран. Самият факт, че е направен такъв имплант, може да бъде стъпка към създаването на такива устройства за хората.

Мъск обаче не говори директно за това кога ще имат първия човек с вграден чип. Според Bloomberg видеото на маймуната с чипа ще бъде публикувано след месец.

Мъск каза, че целта на използването на технологията върху хората е да им се даде възможност да контролират устройства като смартфони, но с помощта на мозъка.

Основателят на Tesla написа в Twitter, че краткосрочните ползи от чипирането ще бъдат да се помогне на хората, които са преживели мозъчни или гръбначни наранявания, докато в дългосрочен план е симбиоза между човешкия и изкуствения интелект.