Изпълнителният директор на компанията за космически полети SpaceX Илон Мъск отново шокира света с поредната си грандиозна идея. В края на своя пресконференция за полетите до Луната и Марс, популярният предприемач даде поредното си невероятно обещание: че ще използва същата технология, която се ползва в ракетите за космическо пътуване, за да осигури бързо пътуване между различни точки на нашата собствена планета Земя.

Какво означава това? Означава, че ще пътуваме с космическа ракета от Лондон до Дубай или от Ню Йорк до Хонг Конг. Поне такъв е планът на Мъск, който твърди, че този вид въздушно-космически транспорт ще позволи повечето дълги пътувания да бъдат извършвани за едва 30 минути. Пътниците щели да могат да достигнат до „всяка точка на Земята за по-малко от час” и то за приблизително същата сума, която биха дали за евтин самолетен билет.

Т.е. заявката на Мъск е новият транспорт да е не само свръхбърз, но и евтин.

Предложението на предприемача визионер е да се използва бъдещата нова мегаракета на компанията SpaceX, кръстена шеговито BFR (съкратено от „Big Fucking Rocket” или „Голяма шибана ракета” на български). Тя ще издига масивен космически кораб в орбитата около земята. След това корабът ще потегля надолу и ще каца на специални платформи край най-големите градове по света.

Както новата ракета, така и космическия кораб в момента са просто теоретична идея, но Мъск се надява компанията му да започне изграждането на ракетата в следващите между 6 и 9 месеца.

Видео демонстрира идеята, като показва как пътници се качват на голяма лодка на пристанище в Ню Йорк, а оттам се качват на плаваща във водата площадка за излитане. Там те се качват на същата ракета, която Мъск иска да използва, за да прати хора на Марс до 2024 г. Вместо да полети към друга планета след като напусне земната атмосфера обаче, корабът се отделя от ракетата носач и се насочва към друг град – Шанхай. Пътуването отнема 39 минути, за които са изминати около 7 хиляди мили. След това време корабът пак влиза в атмосферата и се приземява на друг плаваща площадка.

Други маршрути, които се споменават са Хонг Конг-Сингапър (22 минути полет), Лондон до Дубай или Ню Йорк (29 минути) или Лос Анджелис-Торонто (24 минути).

Ако стане реалност, това ще е най-бързият метод за пътуване между два града на Земята. Корабът ще достига скорост от около 18 хиляди мили в час.

Не са ясни повече детайли за идеята на Мъск. Предположения от The Verge посочват, че е възможно корабът да превозва между 80 и 200 пътници. Все още може само да се спекулира колко и какви курсове ще изпълнява ракетата и какво ще изпитват пътуващите.

Вижте ВИДЕО:

Превод и редакция: TrafficNews.bg