С използването на тоалетна може да платите кафето си или да купите банани в университет в Южна Корея, където човешките отпадъци се използват за захранване с енергия на сграда.

Д-р Чо Джаи Уон, професор по градско и екологично инженерство в Националния институт за наука и технологии в Улсан (UNIST), е проектирал екологична тоалетна, свързана с лаборатория, която използва екскременти за производство на биогаз и тор, съобщи Straitstimes.

Тоалетната без вода BeeVi използва вакуумна помпа за изпращане на фекалиите в подземен резервоар. Там микроорганизмите разграждат отпадъците до метан, който се превръща в източник на енергия за сградата, захранвайки газова печка, бойлер за гореща вода и твърда оксидна горивна клетка.

„Ако мислим нестандартно, фекалиите имат ценна стойност да произвеждат енергия и оборски тор. Вложих тази стойност в екологична циркулация”, разказа за иновацията д-р Чо.

Средностатистически човек дефекира около 500 грама на ден, което може да се превърне в 50 литра метан, изчислява инженерът по околна среда. Този газ може да генерира 0,5kWh електричество или да се използва за шофиране на кола за около 1,2 км. За да стимулира използването на еко-тоалетната, д-р Чо е създал виртуална валута, наречена Ggool, което означава мед на корейски. Всеки човек, който използва екологичната тоалетна, печели 10 Ggool на ден.

Студентите могат да използват валутата, за да купуват стоки в кампуса – от прясно сварено кафе до чаша мигновена юфка, плодове и книги. Също така студентите могат да вземат продуктите, които искат, от магазин и да платят с Ggool, като сканират QR код.

„Някога си мислех, че изпражненията са мръсни, но сега това е съкровище с голяма стойност за мен”, каза следдипломният студент Хео Хуей-джин за Ggool.