Алгоритъм, разработен от компютърен учен от университета в Бат, може би е в състояние да помогне за спасяването на африканските слонове от изчезване. Алгоритъмът позволява сателит да сканира големи площи земя за кратки периоди от време и да събира снимки на стойност 5000 км2, подходящи за пасищата и горските местообитания на животните, предаде Euronews.

Развитието на технологиите е крайно необходимо, тъй като броят на слоновете в Африка се оценява на едва 415 000. Популацията на савански слонове е намаляла с 60% през последните 50 години, а броят на горските слонове е спаднал с 86% през предходните три десетилетия.

Технологията AI носи по-малък риск от изчезване на видовете, не застрашава хората в процеса на събиране на данни и е по-малко обезпокоителна за животните - подобрение на използваните в миналото техники.

За бракониерството:

По-рано тази година д-р Бен Окита, съпредседател на групата специалисти по слонове на IUCN, посочи бракониерството като една от най-големите заплахи за африканските слонове, които са обект на търговски сделки със слонова кост.

Д-р Олга Исупова, която е проектирала алгоритъма, използван за наблюдение на слонове, казва, че технологията трябва да се използва в съответствие с други методи, за да се спре напълно бракониерството.

„Мониторингът на животните е част от пъзела в опазването, включително анти-бракониерски дейности. Понастоящем разглеждаме и други възможности като откриване на труп, за да открием каквито и да било бракониерски действия, но това е в много ранните етапи “, казва тя.

Въпреки забраната за търговия със слонова кост през 1989 г., която намалява броя на бракониерството, те отново се повишиха след 2007 г., когато на африканските страни беше разрешено да продават на търг запаси от бивни.

Трафикантите използват тази вратичка, за да предават собствените си стоки като законни. Най-големите световни пазари на слонова кост са Китай и Филипините, следвани от САЩ и Тайланд.

AI и шестото масово измиране:

Бракониерството и увреждането на местообитанията по целия свят причиняват шестото масово изчезване на видове.  За това проучване са избрани африкански слонове, защото големият им размер ги прави лесни за забелязване от сателит. Подобна технология е използвана за преброяване на китове, пингвини и албатроси, като инфрачервените и дроновете вече се използват за преброяване на застрашени коали и полярни мечки.

Надяваме се в крайна сметка по-малки животни да бъдат открити чрез използване на AI за наблюдение на отпечатъци или колонии.