Компанията Local Motors представи нова версия на своя безпилотен мини автобус, който се управлява с помощта на изкуствен интелект. 80% от превозното средство е напечатано на 3D принтер. Засега обаче то не може да бъде използвано по пътищата за обществено ползване.

През 2016 г. Local Motors пусна на пазара неголемия безпилотен автобус Olli. Той беше разработка в сътрудничество с компанията IBM, поради това инженерите успяха да използват в него разработки от областта на изкуствения интелект. Сега Local Motors представи обновения модел Olli, който в по-голямата си част е изработен с помощта на 3D принтер, предава "Profit".

Тъй като Olli не е предназначен за използване по обществените пътища, ще попитате тогава къде? В университетски кампуси и в зони, където е разрешено движението на транспортни средства с ниска скорост – например, на територията на болници, военни бази и общежития.

Създателите на Olli казват, че рожбата им сега има много повече възможности. Например, мини автобусът може да измине до 160 км без презареждане, побира до 12 пътници и развива скорост до 40 км/ч. Разполага и с четири нива на автопилот. Това означава, че може да се движи автономно само при „определени условия“.