Neuralink, стартиращата компания на един от най-богатите хора в света, вече може да се похвали с още едно значимо постижение. Илон Мъск разкри, че неговата компания е позволила на слепи маймуни да виждат с помощта на специална технология за мозъчни чипове, съобщи CNN.

„Имплантът Blindsight вече работи при маймуни. Разделителната способност ще бъде ниска в началото, като ранните графики на Nintendo, но в крайна сметка може да надмине нормалното човешко зрение“, каза Мъск.

Той подчерта, че „нито една маймуна не е умряла или сериозно наранена от тези устройства“. Милиардерът отговори по този начин на критиките към Neuralink както от регулаторите, така и от групите за защита на правата на животните относно третирането на маймуни, които са ключова част от експерименталната работа на компанията.

Освен споменатия имплант, специално внимание се обръща на още един чип, създаден в компанията на Мъск. Наречен "Telepathy", чипът позволява на потребителите да контролират компютрите с ума си.

По-рано през януари Мъск обяви, че пациент се възстановява добре след имплантирането на чипа в мозъка му, а по-късно каза, че пациентът може да движи курсора на компютърна мишка с ума си.

Американската Администрация по храните и лекарствата (FDA), одобри първата фаза на клиничните изпитвания на компанията миналия май.