Facebook обяви, че прави поредна голяма промяна в начина, по който ще избира новините, които да се показват в профилите на потребителите. Сега потребителите ще виждат повече публикации от местни медии в региона, в който се намират, съобщава онлайн изданието Re/Code.

При това новините може да се показват дори без потребителят да е поискал подобна информация. Местните новини ще имат приоритет винаги, когато приятел на даден потребител ги е споделил, дори въпросният потребител да не "следва" тези медии. Хората, които следват подобни местни медии, пък ще виждат техните публикации с приоритет.

"Следващият ъпдейт в нашия фокус да направим Facebook не само забавно място, но и полезен за вас и обществото", пише Марк Зукърбърг. Той казва, че компанията предприема серия промени в News Feed, които целят да дадат приоритет на качествените и доверени новини.

Това е поне третата официална промяна в News Feed за последния месец. Освен това Зукърбърг казва, че се планира поне още един ъпдейт, който ще бъде обявен скоро, пише Vesti.bg

По-рано този месец Facebook обяви, че намалява общия брой новини и съдържание от корпорации, което ще се вижда в профилите на потребителите. След това компанията каза, че ще даде предимство на доверените медии на базата на отзивите на потребителите.

Новата селекция с приоритет на местните медии ще започне първо в САЩ. Facebook обаче отсега е решена да приложи мярката и в други държави, но след като натрупа опит в САЩ. Компанията се надява, че мерките ще се натрупат и постепенно ще помогнат за отсяването на некоректните играчи и ще затруднят разпространението на фалшивите новини. Досега обаче мерките предизвикват най-вече критики от медиите и неразбиране от потребителите.