Днес Facebook и Instagram обявиха старта в България на функцията Music в двете платформи и на Reels – в Instagram. Функционалността Reels, която ще бъде активирана тази вечер за българските акаунти, e изцяло нов начин, по който потребителите ще могат да създават съдържание във формата на кратки и забавни видеа в Instagram, както и да откриват и гледат такива.

КАКВО Е INSTAGRAM REELS?

Facebook и Instagram работят със създатели на съдържание и музика от цял свят, за да помогнат на хората да споделят как се чувстват чрез музика и видеа във всички платформи, част от семейството на Facebook.

Instagram стартира функциите Reels и Music в България

Reels е нов начин за създаване на кратки видеа в Instagram и откриване на такива като форма на забавление. Функцията прави възможно заснемането и редакцията на до 30-секундно видео с аудио, специални ефекти и редица креативни елементи. Потребителите могат да го споделят с последователите си в своя фийд, а тези с публични акаунти могат да го направят достъпно за всички в платформата чрез новия създаден за целта Reels таб.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ REELS?

От тази вечер потребителите в България вече ще могат да открият Reels функцията като използват своята Instagram камера. Активирайки я, ще можете да заснемете клип директно чрез платформата или да редактирате заснето вече видео на телефона си с креативните възможностите, които предлага Reels, сред които:

Audio (aудио) – изберете песен от музикалната библиотека на Instagram или използвайте ваша оригинална музика, като просто запишете Reels клипче с нея. Когато споделите видео с ваше аудио, то ще бъде записано като такова и ако акаунтът ви е публичен, останалите потребители също ще могат да създават Reels клипове с вашата музика чрез бутона Use Audio (използване на аудиото), който ще се появи автоматично.

AR Effects (eфекти с добавена реалност) – изберете един от множеството ефекти в галерията на Instagram, създадени от платформата или от създатели на съдържание от целия свят. Така ще можете да запишете множество клипове с различни ефекти.

Timer & Countdown (таймер и каунтдаун) – можете също така да активирате таймер, за да запишете още по-лесно вашия клип. Когато натиснете бутона за запис, на екрана ще се появи отброяване „3-2-1“ преди да започне записа с продължителността, която сте избрали.

Align (подравняване) – подредете обектите от предишния си клип преди да запишете следващия, за да помогнете за създаване на по-незабележим и естествен преход между кадрите във видеата, в които сменяте своя тоалет или се включват ваши приятели, например.

Speed (скорост) – можете да забързате или забавите отделни части от видеото или аудиото. Това ще ви помогне да създадете т.нар. slow motion кадри или да останете в такт с музиката.

Touch-up (финални щрихи) – можете да добавите финални щрихи, като заглаждащ ефект (smoothing) към съдържанието си, както и да контролирате интензитета.

ФУНКЦИЯТА MUSIC ВЪВ FACEBOOK И INSTAGRAM

Българските потребители вече ще имат възможност да добавят и песни към своите снимки и видеа, които споделят като сторита във Facebook и Instagram. Те ще могат да добавят аудио и към Reels за още по-добро настроение и атмосфера на видеото.

Заедно с музикалната функция идва и стикерът за текст или т.нар. Lyrics Sticker, с който се активира показването на текста на песента на екрана, както и стикерът за въпроси Music Question Sticker. Също така вече е възможно да добавяте песни в своя профил в секциите с интереси и хобита или да запазите някое парче да стои най-горе на вашата Facebook стена. Така песента автоматично ще се пуска, когато някой отвори профила ви, и ще води и към Facebook страницата на изпълнителя на песента при клик върху аудиото.