Десет години след появата на първия iPhone, Apple представиха новия си телефон – iPhone X (Айфон 10 – б.р.). Това се случи на специално събитие в новата централа на технологичния гигант в зала „Стийв Джобс”.

Представянето потвърди почти всички предишни слухове и течове на информация от фирмата.

Новият телефон е с екран от край до край с размер 5,8 инча по диагонал. Резолюцията на дисплея е 2436х1125, а разделителната му способност е 458 пиксела на инч – най-голямата разделителна способност на iPhone досега.

2111451729.jpg
 

Бутонът за отключване също изцяло липсва. Вместо това можете да отключвате телефона си по два начина – с жест на ръката от долния към горния край на екрана или с новата функция Face ID.

Face ID е нова система, която позволява да отключите телефона си с разпознаване на лицето. Това може да се случи благодарение на новия процесор A11 Bionic neurol engine, който се „научава” да разпознава лицето ви.

2111451728.jpg
Снимка: Reuters

Софтуерът за отключване е умен и ще разпознава лицето ви независимо дали сте с шапка, с очила, с пусната или вързана коса.

Телефонът ще се адаптира спрямо лицето ви, докато остарявате.

Възможността някой, който много прилича на вас да отключи новия ви телефон, е 1 на 1 милион. Информацията за вашето лице не се складира на сървър, а само и единствено на телефона ви.

Новият телефон е с подобрени предна и задна камера, калибриран е да поддържа аугментирана реалност и е много по-бърз от предишните телефони на Apple.

Друго важно подобрение – батерията издържа два пъти повече отколкото на iPhone 7.

Той е водоустойчив и прахоустойчив, корпусът му е стъклен и отпред, и отзад. Ще се предлага в два класически цвята – сиво и сребърно.

„Първият iPhone направи революция преди 10 години. Днес на това място поставяме началото на следващата революция”, заяви Тим Кук пред публиката на събитието.

2111451726.jpg
Снимка: Reuters

Освен изцяло новата разработка на компанията, от Apple представиха и iPhone 8 и iPhone 8 Plus.

Подобно на новия iPhone X и тези също са с изцяло стъклен корпус – водоустойчив и прахоустойчив. Екранът му също е нов и е по-издръжлив от преди.

Колонките на телефона са с 25% по-сълни и с по-дълбок бас.

Както при iPhone X и този е калибриран да поддържа аугментирана реалност.

2111451731.jpg
 

И трите нови модела поддържат стандарт Qi (Чи) за безжично зареждане.

Цените на iPhone 8 и iPhone 8 Plus са 699 и 799 долара за 64 гигабайта и за 256 гигабайта.

Новият iPhone X ще струва 999 долара, като поръчките за него започват на 27 октомври, а от 3 ноември ще бъде в магазините.

На събитието беше представен и нов Apple Watch и Apple TV.

ВИДЕО от представянето - гледайте тук: