Българската високотехнологична фирма "Елпром Троян" грабна заслужен златен медал за иновации на Международния технически панаир в Пловдив. Тя успя да завоюва титлата със своята уникална мобилна технологична лаборатория за интелигентен дигитален мониторинг /SDM 30/ за електромотори. Иновативното устройство успя да осигури на българската компания първо място сред ожесточена конкуренция сред над 600 изложители от близо 40 държави.

На бляскава церемония, състояла се във Виенския павилион снощи, "Елпром Троян", бе удостоена с медал и диплома в категория "Електроника и електротехника, информационни технологии, телекомуникации, офис техника".

"Много сме горди с панаирното злато", подчерта собственикът на фирмата Младен Мондешки.

По време на технологичния празник беше анонсиран и конкурс за дизайн на панаирна експозиция, а наградата се нареди сред трофеите на "Елпром Троян". Кристален тетраедър бе присъден по повод оригиналната и авангардна визия на дизайнерския щанд, която съчетава в себе си хайтек технология, флорална аранжировка, 3D мапинг и светлинно шоу. Отличието се връчва от Националната асоциация за дизайн и реклама.

Както TrafficNews.bg съобщи изложението, представено от фирмата пионер в областта на електромоторите, привлече погледа на всички посетители. Вниманието им бе приковано от атрактивно осветление и огромните саксии със стотици цветя, разкриващи гледка към модернистични 100-инчови екрани, на които се презентират изобретенията на „Елпром Троян“. 

Мобилната технологична лаборатория, разработена от „Елпром Троян“, се явява в палатата след усилен труд, много творчески ентусиазъм и технологична проницателност. Устройството служи за интелигентен дигитален мониторинг и може да се използва като приложение към всеки електромотор. Това е преносима смарт лаборатория, която следи 16 параметъра на работата на моторите.

Тя е изключително приложима от гледна точка на контрола, мониторинга, измерване и визуализация на параметрите в реално време. Данните се съхраняват в облачна услуга, а иновацията ще се развие като обработва автоматизирано набора от съхранена информация и вади обобщен анализ за надеждността на всеки мотор.

В България няма аналог на смарт лабораторията, а в световен план единствено „Сименс“ разполагат с подобно устройство, което обаче засича само четири параметъра.

36 експоната на Международния технически панаир спечелиха златни медали. Девет приза грабнаха български изделия. 14 награди отидоха при научни институти и университети от Русия, които презентираха върхови технологии.

Най-много впечатляващи новости имаше в две категории - "Електроника, електротехника, роботика, информационни технологии, телекомуникации" и Енергетика, екология, технология и управление на водите, химическа промишленост“, където бяха присъдени по десет златни медала. Според експерти успехът се дължи на факта, че в тези браншове най-много се използват хай тек разработки. Останалите три раздела на конкурса са: „Машиностроене“, „Транспорт и автосервизно оборудване“ и „Строителство“.

Наградените експонати може да се видят в Международен панаир Пловдив до 30 септември.