Иновативна технология, наречена "детектор за гняв", разпознава нивата на стрес при шофьорите. Детекторът използва камери и е патентован от Huawei. Той забавя или спира автомобила, ако водачите са разстроение. Компанията иска да предложи технологията си за използване при смарт автомобили.

Устройството разпознава промените в кръвното налягане с помощта на термална камера. Друга пък наблюдава движенията на ръцете на шофьора. Освен това Huawei обмисля добавянето на вибриращ модул във волана, който да успокоява шофьорите. Технологията включва и микрофон, който ще записва звуците в купето и ще ги анализира, пише economy.bg.

През юли 2019 Jaguar Land Rover показа сходна технология, която използва биометрични сензори, за да наблюдава настроението на шофьорите. Колите на британската марка могат да регулират температурата в купето или да сменят музиката, ако разпознаят, че водачът е изморен и се унася. Jaguar Land Rover използва и камери, за да разпознава емоциите на пътниците на задната седалка. В случай, че засекат заспиването на пътниците, автомобилите могат автоматично да намалят осветеността в купето.