Проект за изграждане на гигантски остров, осигуряващ достатъчно енергия за три милиона домакинства, получи зелена светлина от датските политици.

Първият енергиен остров в света ще бъде голям колкото 18 футболни игрища (120 000 кв.м.), но има надежди да бъде дори три пъти по-голям. Той ще служи като център за 200 гигантски офшорни вятърни турбини.

Това е най-големият строителен проект в историята на Дания, който струва около 28 млрд. евро. Разположен на 80 км от брега, изкуственият остров би бил поне половината собственост на държавата, но отчасти на частния сектор.

Той не само ще доставя електричество за датчаните, но и за електрическите мрежи на други съседни държави. Проф. Джейкъб Остергаард от Техническия университет в Дания заяви пред BBC, че Великобритания, Германия или Холандия вероятно ще се възползват.

Зеленият водород също ще бъде осигурен за използване в корабоплаването, въздухоплаването, промишлеността и тежкия транспорт.

Съгласно Закона за климата на Дания страната се е ангажирала с амбициозните 70% намаление на емисиите на парникови газове от 1990 г. до 2030 г.. Освен това в плановете на страната влиза да спре излъчването на въглероден диоксид до 2050 г. А миналия декември тя обяви, че прекратява всички нови проучвания на нефт и газ в Северно море.

Министърът на енергетиката Дан Йоргенсен заяви, че страната променя тактиката.

"Това е следващата голяма стъпка за датската индустрия за вятърни турбини. Бяхме водещи на сушата, след това направихме стъпката офшорна и сега предприемаме стъпката с енергийните острови, а това ще запази датската индустрия в новаторска позиция", каза проф. Остергаард пред BBC.