От няколко години Apple използва технологии за изкуствен интелект (AI) в своя гласов помощник Siri. Но сега компанията иска да навлезе в AI хардуера със собствен чип. Блумбърг съобщи тази седмица, че Apple разработва специализиран чип за мобилни устройства, който ще изпълнява задачи, свързани с изкуствен интелект. В момента решаването на подобни задачи е възложено на централния (CPU) и графичния (GPU) процесор.

Проектът е известен вътре в компанията като Apple Neural Engine. Предполага се, че чипът ще позволи по-бърза и по-точна обработка на задачи като разпознаване на лице и реч, но от компанията няма официална информация за разработката. Освен по-висока производителност в сравнение с CPU и GPU, специализираният чип ще осигури и по-дълго време за автономна работа на епълските устройста, а това би било сериозно предимство спрямо конкурентните решения.

Apple, разбира се, не е единствената компания, която осъзнава предимствата на специализирания хардуер при решаване на задачи за изкуствен интелект, пише technews.bg. Едночиповите системи (SoC) на Qualcomm – известните процесори Snapdragon – също интегрират в себе си AI функции.

И Google обяви по-рано, че разработка подобен хардуер, но той не е предназначен за мобилни устройства. Аналогични продукти има в портфолиото на графичния разработчик Nvidia. В тази сфера са фокусирани и други, по-малко известни компании.