Apple има технически възможности да шпионира потребителите и да докладва подозрителна дейност на полицията в реално време. Това твърди публикация на Rolling Stone във връзка с терористичните атаки във Великобритания. Изглежда, че терористите са възприели нови методи за комуникация, включително чрез приложения, които съхраняват бележки само на едно устройство, или дори с чернови на имейли, записани в конкретен профил, като така се надяват да избегнат проследяването.

Но Apple вероятно наблюдава бележките, качвани в iCloud, и при изпълнение на определени условия предупреждава правоохранителните органи за дейност, която би могла да представлява заплаха. Това се потвърждава от потребител на услугите на компанията.

Преди концерта на Ариана Гранде в Манчестър журналист от Rolling Stone въвел в приложението Apple Notes текст със съдържание „Хеликоптер е надвиснал над главите ни”, с което искал да каже, че феновете са наблюдавани. Тогава двама полицаи го спират и го разпитват с кого е бил и дали е написал нещо за хеликоптер в телефона си, без да пояснят как са узнали за това. Полицаите проверили чантата, личните данни и визитката на човека и след като се убедили, че той не представлява заплаха за сигурността, го пропуснали да мине през портала – приятелски, с думите „трябва да разберете, че напрежението е високо”.

Въпреки че за момента твърденията за докладване на полицията в реално време от страна на Apple са само спекулации, самият Тим Кук призна, че компанията е работила заедно с правителството на Обединеното кралство след неотдавнашните атаки, без да разкрива подробности, пише technews.bg.

„Ние си сътрудничихме с правителството на Великобритания не само в областта на правоприлагането, но и при някои от атаките. Не мога да говоря подробно за това. Но в случаите, когато имаме информация и е спазен законният процес, ние не само я даваме, но правим това много бързо”, каза Тим Кук.

Миналия месец руска компания откри, че определени бележки се съхраняват в iCloud дори след 30-дневния гратисен период, въпреки че потребителите ги махат ръчно. Apple все още не е коментирала тези твърдения официално.