Нищо не трае вечно - особено технологиите, но компютърът ви може да издържи доста години, ако се отнасяте добре с него. Ако вашият компютър или лаптоп има тенденция да се повреди по-рано от очакваното, една от главните причини би могла да бъде вашето отношение към него. За да избегнете преждевременна намеса на експерти по ремонт на компютри е добре да избягвате стриктно някои вредни навици. Ето кои рутини попадат в “Черния списък” на опитните професионалисти от пловдивския сервизен център MDZERO. Те споделят, че по-голямата част от проблемите в компютъра идват от нашето отночение към него. Какво трябва да избягваме?

Компютър или лаптопа върху плюшена повърхност

Топлината е смъртният враг на вашия компютър. Ако компютърът ви се нагрее твърде много, процесорът може да се забави. Температурата трябва да се регулира и да се поддържа в разумни градуси, или дори да се изключи напълно.

Работата при високи температури за продължителни периоди може да намали и продължителността на живота на процесора, вентилаторите и батерията - да не говорим  за случите в които компютърът ви може да е силно пищящ на допир.

Мръсен прах или разляти течности

Допускането на мръсен прах и течности върху компютър или лаптоп не е добро никак добре. Всички компютри натрупват малко прах с течение на времето, загрявайки компонентите и карайки тези вентилатори да работят по-усилено. Въпреки че редовното му почистване може да помогне, вие също така може да предотвратите навлизането на мръсни неща в компютъра ви. Дръжте компютъра си на бюро или друго подходящо място, ако това е възможно, и се уверете, че има филтри на всмукателните вентилатори.

Не яжте и не пийте близо до вашия компютър. Попадането на трохи в клавиатурата може да повреди клавишите или да затрудни натискането им. Разливането на кафе или сок върху вашия компютър може директно да го унищожи.

Лошо отношение към батерията на лаптопа

Повечето от нас лошо управляват батерията на лаптопа си. Това, че батерията на вашия лаптоп започва с „осем часа живот на батерията“, не означава, че ще остане така завинаги. Ако винаги държите лаптопа си до 0 процента, батерията ви ще потъне. За да удължите дългосрочно здравето на батерията си, най-добре е да я презареждате често.

Ако батерията ви се издува толкова много, че се притиска към корпуса на вашия лаптоп, трябва да спрете да използвате компютъра си веднага и (безопасно) да смените батерията, за да не срещнете експлозивна повреда.

Незащитено сърфиране в мрежата

Единствената ви защита не трябва да бъде от злонамерен софтуер. Дори легитимните сайтове могат да се заразят със злонамерен софтуер, прехвърляйки тези проблеми на вас и внимателното сърфиране няма да ви спаси. Трябва да използвате антивирус на вашия компютър.

За щастие, вградената функция на Microsoft Windows Defender стана доста добра. Просто го оставете включен сам да си свърши работата.

Ако искате допълнителна защита обаче, Malwarebytes Anti-Malware е малко по-агресивен със своята защита. Безплатната версия е добра, ако просто искате да пуснете случайно сканиране, но платената версия включва винаги работещи анти-експлойт функции, които блокират потенциално вредни сайтове, преди да стигнат до вашия екран.

Ако вашият лаптоп не се справи с тези навици и вече е показал проблемите си, бихме ви посъветвали да се обърнете към опитни експерти, които ще решат проблемите ви за отрицателно време и ще избегнете много главоблия.