За първи път в Япония стартъп показа летяща кола с батерия, а разработчиците ѝ се надяват услугата да започне да се ползва от 2023 г., пише Wall Street Journal.

SkyDrive тепърва трябва да подобри технологията си и да се справи с регулаторните предизвикателства. Но фирмата очаква, че до 2030 г. ежедневното придвижване ще се случва с подобни на дронове превозни средства, които могат да карат по улиците преди да излетят във въздуха като хеликоптер.

Конкуренцията в тази област вече расте, а на много места по света вече се говори за т.нар. въздушни таксита, аеромобили и електрически превозни средства, които могат да се издигат вертикално нагоре, а след това да кацат по същия начин. Япония изостава зад компании от САЩ, Германия и Китай в разработката на тази технология.

SkyDrive твърди, че плановете ѝ се различават от тези на другите, защото се надява да включи и колела към своето превозно средство, така че то да може да се вкарва в домашния гараж. По думите на компанията летящата ѝ кола заема място колко два леки автомобила.

„Бихме искали това да е нещо, което хората да използват лесно всеки ден“, коментира главният изпълнителен директор Томохиро Фукузава, който основава компанията през 2018 г., след като работи за Toyota Motor Corp.

Наскоро SkyDrive завърши втория си кръг за набиране на капитал, а инвестициите надминаха 37 млн. долара, благодарение на Японската банка за развитие, NEC и други.

Целта на фирмата е да пусне услугата в Осака през 2023 г., а тя ще придвижва посетителите за десетина минути между различни туристически атракции. Превозното средство ще има две места – едно пилотско и едно пасажерско.

Източник: investor.bg