Скорошно проучване установи, че смартфоните могат да определят кога човек е пиян. Проучването на Станфордския университет установи, че има 98% вероятност смартфоните да определят точно кога човек е в нетрезво състояние, като разчитат на гласови модели.

В проучването са участвали 18 лица на възраст над 21 години, чиито гласови модели са били анализирани от сензори, за да се установи дали са пияни или не. Изследването е публикувано в списанието Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Брайън Суфолето, доцент по спешна медицина в Станфордския университет в САЩ, споменава, че е изненадан от точността на резултатите, и добавя, че са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди валидността на тези резултати.

Той предположи, че тези констатации биха могли да помогнат за намаляване на пътните наранявания и смъртните случаи, дължащи се на шофиране в нетрезво състояние или подобни на него, в бъдеще и добави:

"Макар да не сме пионери в изтъкването на промените в характеристиките на речта по време на алкохолно опиянение, твърдо вярвам, че високата точност се дължи на прилагането на най-съвременните постижения в обработката на сигнали, акустичния анализ и машинното обучение.", цитира GlasNews.

В проучването на участниците са дадени дози алкохол в зависимост от телесното им тегло и те трябва да допият напитките си в рамките на един час. След това са им дадени серия от езикови упражнения. Участниците трябвало да ги повтарят на глас на всеки час в продължение на седем часа, докато гласовете им се записвали със смартфони.

Преди да пият, учените измерили нивата на алкохол в дъха на участниците и ги накарали да запишат и езиковите извивки. Нивата на алкохол в дъха били измервани и след всеки 30 минути в продължение на седем часа, пише hicomm.bg.  След това изследователите разгледали параметри като честота и височина на гласа в едносекундни интервали, като изолирали гласа на говорещия чрез софтуер.

Изследователите сравнили получените резултати с резултатите от измерването на алкохола в дъха и установили, че те са изненадващо сходни, което показва 98% точност на заключенията на разработения от тях модел.

Според Суфолето поведение като ходене и писане на текстови съобщения, съчетано със сензори за гласовия модел, може да се използва за определяне на нивото на опиянение на човека. Той също така добавя, че времето играе жизненоважна роля при определянето на това кога човек се нуждае от помощ. Така че, когато човек започне да пие, той може да бъде информиран за границите на консумацията си, за да се предотврати прекомерна интоксикация.