Неразпечатан айфон от 2007 г. беше продаде на търг за 39 340 хиляди щатски долара при 599 оригинална цена, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Запечатан екземпляр от първо поколение в отлично състояние. Повърхността и ъглите на опаковката са почти безупречни, фабричният печат е непокътнат. ... Чисто нов смартфон, не е активиран. Ще бъде трудно за колекционери и инвеститори да намерят мостра в по-перфектно състояние", пише в описанието Ел Си Джи окшънс.

Базовата версия на първия iPhone е с 3.5-инчов TFT дисплей с резолюция 320 x 480 пиксела и защитно покритие Corning Gorilla Glass. Oперативната памет е 128 MB. Вътрешното пространство е 4GB. Моделът идва с 2МР камера на гърба и 3,5мм аудио жак.

Телефонът идва с предварително инсталирани приложения, като Google Maps, органайзер, апликация за видео и браузър Safari.

Първият iPhone е първият смартфон, съчетал сензорен дисплей с функцията мултитъч. Той промени начина, по който възприемаме телефоните и ги доближи до идеята за "джобен компютър".

Цената, на която се продава първия iPhone у нас е около 900 лева.

Тръжната къща подчертава също, че iPhone, представен за първи път от Стив Джобс на 9 януари 2007 г., се превръща в "едно от най-важните и широко разпространени изобретения на нашето време" и променя завинаги индустрията на смартфоните.

Според Статистическото бюро към Министерството на труда на САЩ продаденият на търг смартфон е поскъпнал почти 45 пъти, като се вземе предвид инфлацията.