В последния петък на месец Септември се очаква да е официалната премиера на новата 13-та серия iPhone. Всяка година с наближаването на премиерата на най-новото попълнение в семейството на Apple в съзнанието ни се появява една и съща дилема: заслужава ли си да подменим устройството си с новата генерация, или всичко е изключително добре планиран маркетингов трик и всъщност една година разлика почти не се усеща? Разбира се, почитателите на Apple ще изтъкнат стотици причини, но ретроспективно погледнато, някои модели наистина могат да се нарекат “революционни”, докато други определено играят поддържаща роля. Съответно от кои ще бъде iPhone 13?

Според нови данни Apple тества подобрена версия на Face ID за предстoящата серия iPhone 13. Служители на компанията са получили специални кейсове за iPhone 12, които съдържат приставка за новото поколение Face ID. Когато кейсът се свърже със служебния iPhone 12, апаратът използва приставката за оторизиране на достъп.

По-интересно е, че компанията иска от служителите си да регистрират лицата си както нормално, така и носейки маски и очила. Целта е технологията да работи с новия iPhone 13, когато неговите собственици носят само маски или маски и очила, които обикновено се замъгляват при такава конфигурация.

Тестовете обхващат всички възможни ситуации с един или двата аксесоара на лицето, на закрито и на открито, както и с най-различни видове очила и маски. Най-вероятно това означава, че серията iPhone 13 ще може да разпознава собствениците, когато носят маски, без да е необходима помощта на Apple Watch. Освен новата опция за отключване Face ID технологията при iPhone 13 ще върне сензора отляво, както беше в по-старите версии, а слушалката ще бъде отгоре, а не в средата. Това ще позволи новия iPhone 13 да има по-малък прорез.

Разбира се, на теория за Apple съществува и опцията да използва вграден в дисплея скенер за отпечатъци, но слуховете твърдят, че тя е била тествана и вече е отхвърлена.  

Разбира се, тази присъда може да бъде издадена чак след като вземем в ръце новото предложение на Apple, но съдейки по слуховете, iPhone 13 ще допълва и няма да променя. Калифорнийският технологичен гигант прави всичко възможно да се справи с т.нар. течове, но разбира се, в днешно време абсолютно никой не зачита интелектуалната собственост, когато залозите са толкова високи. Ето защо някои неща (почти сигурно) са гарантирани: ъпгрейдите на камерата, подобренията в производителността и намаляване на прореза с 30%. Като цяло iPhone 13 доста ще наподобява iPhone 12, като дисплеите ще имат опции като Always-on и ProMotion, което ще позволи по-висока честота на опресняване до 120 Hz (с която всъщност може да се похвали iPad Pro).

Наскоро сайтът svetapple.sk публикува изображения на кейсове за iPhone 13 на компанията +Innocent, от които стават ясни някои от размерите на четирите предстоящи модела iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max. Ако те отговарят на действителността, модулите на камерите наистина ще са с 8.1% по-големи, нараствайки от 3.7 до 4 см, а тези при Pro версията дори ще достигнат до 4.5 см. Според международния анализатор Ming-Chi Kuo, тези ултрашироки камери ще са оборудвани със шест автофокус елемента вместо пет. По всяка вероятност те няма да са базирани върху OIS технологията, която регулира обектива, за да компенсира трептенето, а ще разчитат на Sensor-Shift, който противодейства на “треперенето”, като стабилизира видеоклиповете и настройва сензорите, за да осигурят подобрена стабилизация.

От визуализациите също така се вижда, че кейсовете са с дебелина 2 мм, което предполага леко увеличение и на плътността на предстоящия iPhone. Това може би се дължи на факта, че батерията трябва да е по-издръжлива, за да успее да се справи задоволително с 5G технологията и честотата на опресняване, която вече споменахме. Съответно iPhone 13 Pro Max би могъл да бъде първият iPhone с батерия с капацитет над 4000 mAh - за да бъдем точни, очаква се той да достигне до 4352 mAh, което статистически се равнява на 18% увеличение.

Почти е сигурно, че с представянето на iPhone 13, iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max ще бъдат спрени от производство, а стандартният iPhone 12 ще остане още известно време, заемайки по-нисък ценови клас и измествайки iPhone 11 към нивата на iPhone XR. Това звучи доста примамливо, ето защо нашият съвет е да се изчака с покупката на ново устройство. Освен че ще можете да получите сравнително модерна генерация на по-добра цена, всички спецификации на iPhone 13 ще са вече официално обявени, ще бъдат проведени сравнителни тестове, ще бъдат документирани дори евентуални неточности или проблеми. Съответно, освен ако лятото не се е отразило изключително лошо на телефона ви, запомнете, че август е възможно най-неподходящото време за подмяната му.

Източник: HICOMM