Oreo e официалното име на мобилната операционна система Android 8.0. Това стана ясно вчера при обявяване на платформата от Google – в деня на голямото слънчево затъмнение, наблюдавано в САЩ.

Традиционно, Google дава на всяка нова версия на Android името на сладкиш, по азбучен ред. Така например, предишната версия Android 7.x се нарича Nougat (нуга), докато новото издание 8.x носи името Oreo – търговска марка за бисквити със сметана, принадлежаща на канадската компания Nabisco. В миналото Android 4.4 беше наречена KitKat, по аналогия с известните шоколадови сладкиши на Nestle.

Изходният код на Android 8.0 Oreo вече е достъпен в Android’s Open Source Platform (AOSP). Новата операционна система минава финални тестове за смартфони Pixel и Nexus 5X/6P, за таблета Pixel C и плейъра Nexus Player, като се очаква да се появи в тези устройства в най-скоро време. Обновленията за Android устройствата на останалите производители зависят, както обикновено, преди всичко от тях самите, пише technews.bg.

Какво ново ще получат потребителите на смартфони и таблети с Android 8.0 Oreo? Едно от най-важните неща е Notification Dots, или точки за известния. Това нововъведение дава възможност на потребителите да прочитат известията от едно или друго приложение без да го пускат, като просто задържат пръста си на неговата икона.

Ако по време на видео-възпроизвеждане се налагат други действия със смартфона, вече не е задължително видеото да бъде прекъснато. Потребителите могат да се възползват от функция Picture-in-Picture (картина-в-картината), която намалява размера на изображението и го помества в ъгъла на екрана. В момента този режим се поддържа от малък брой програми, но в бъдеще вероятно към него ще се приспособят всички плейъри и месинджъри с видеочат.

Що се отнася до чата, любителите на невербалното общуване във виртуалното пространство на Android 8.0 Oreo ще забележат преобразени емоджи, плюс 60 нови. Още една промяна, касаеща интерфейса, е опростената структура на менюто с настройки, която позволява по-бързо откриване на желаните параметри.

Ускорено е и зареждането на смартфоните под Oreo. Според разработчика, Pixel се зарежда два пъти по-бързо. В същото време е ограничена фоновата активност на приложенията, което предполага по-дълго време за автономна работа.

Google е подобрил и сигурността на своята мобилна платформа. Новата функция Google Play Protect автоматично сканира системата и приложенията за проблеми, като освен това помага при откриване на изгубени устройства.

Сред останалите нововъведения са автоматичното попълване на логини и пароли, включената по подразбиране поддръжка на Instant Apps (възможност за пускане на приложения без инсталиране), адаптивните икони и умното маркиране на текст – Smart Text Selection, което може да различава номера на телефони, имейл адреси и др.