Растежът и бурното развитие на Xiaomi през последната година са повече от забележителни, като наскоро компанията успя да измести Apple от втората позиция по продажби на телефони в глобален план. 

Сега Xiaomi гледа уверено към челното място, но истината е, че компанията вече е именно там - на водещата позиция по продажби поне в Европа. 

Това става ясно от данните публикувани от Strategy Analytics за втората четвърт на годината, в която Xiaomi e успяла да продаде 12.7 милиона устройства на територията на нашия континент.

Това е ръст от 67.1% спрямо същия период миналата година, като най-много продажби компанията отчита в Италия, Испания, Русия и Украйна. 

Така Xiaomi вече държи 25.3% от европейския пазар и изпреварва Samsung и Apple, които в края на юни са били отговорни респективно за 24% и 19.2% от продажбите на смартфони.

Очевидно Xiaomi успя доста по-ефективно от Samsung да запълни празнината, оставена от отсъствието на Huawei, а ситуацията за корейския гигант не изглежда никак розова. 

Продажбите на Samsung са нараснали с 14.4%, но са спаднали със 7% спрямо втората четвърт на 2020 г., когато продажбите бяха ниски за цялата индустрия заради разрастващата се пандемия. 

Най-силно се представят бюджетните Galaxy A модели на компанията, докато Xiaomi Mi и Redmi сериите успяват да спечелят хората, които търсят баланс от високи технологии и приемливи цени, какъвто Samsung трудно успява да предложи. 

На четвърто и пето място по продажби в Европа се позиционират китайските марки Oppo и Realme, като и двете компании бележат забележителен ръст с респективно 180% и 1800% в сравнение с втората третина на миналата година.