В понеделник администрацията на Байдън издаде първата изпълнителна заповед на САЩ относно технологиите за изкуствен интелект. Обширната ограничаваща заповед ще донесе нови регулации за AI системи от подобни на тези на Microsoft, Google и Amazon под контрола на редица правителствени отдели и насочват сектора далеч от пътя на саморегулиране.

Заповедта изисква разработчиците на най-мощните AI системи да споделят резултати от тестове за безопасност и друга критична информация с правителството на САЩ. Стандартите за тестване ще бъдат разработени от Националния институт за стандарти и технологии.

Правителството също така ще разработи насоки за етикетиране на генерирано от AI съдържание и ще създаде програма за киберсигурност, активирана от AI.

Поръчката представлява промяна в стъпка от предишни доброволни ангажименти, направени от компании, включително Amazon.com (тикер: AMZN), Microsoft (MSFT), и родителя на Google –Alphabet.

Новите изисквания за тестване на безопасността вероятно ще се прилагат само за следващото поколение AI системи на големите технологични компании, а не за текущите версии, съобщи The Wall Street Journal, цитирайки правителствени помощници.

„Това са най-значимите действия, предприемани някога от някое правителство за напредък в областта на безопасността на ИИ“, се казва в изявление на Белия дом.

Остава да се види до каква степен изискванията на заповедта могат да бъдат изпълнени без допълнително разрешение от Конгреса. Наред със заповедта администрацията на Байдън призова Конгреса да приеме двупартийно законодателство за поверителност на данните, свързано с ИИ.

Заповедта също е част от международната надпревара за установяване на регулация на изкуствения интелект, като Европейският съюз прокарва свои собствени проекти на правила в сектора, а Китай вече е приел строг контрол върху технологията.

„Държавният департамент, в сътрудничество с Министерството на търговията, ще ръководи усилия за създаване на стабилни международни рамки за овладяване на ползите от ИИ и управление на рисковете и осигуряване на безопасност“, казаха от Белия дом.