Авторитетният Apple анализатор Мин-Чи Куо обяви в понеделник прогнозата си за това кога се очаква компанията да пусне сгъваем iPhone. На базата на свое индустриално проучване експертът от TFI Securities смята, че гигантът от Купертино ще лансира собствено такова устройство през 2023 г., четири години след основния си конкурент и пионер в технологията – Samsung.

Според Куо на пазара тогава ще бъдат предложени между 15 и 20 млн. бройки от новия модел. Той вероятно ще има 8-инчов сгъваем OLED дисплей, което означава, че ще може да се ползва както под формата на телефон, така и на таблет. За сравнение дисплеят на iPad mini е 7.9 инча.

Сгъваемите телефони от известно време си проправят път към потребителите и повечето водещи производители вече предлагат свои версии. Samsung например има в портфолиото си два различни модела – Galaxy Fold и Galaxy Z Flip.

След 5G, сгъваемият смартфон е следващата точка на иновации в продажбата на моделите от висок клас“, пише Куо, цитиран от CNBC. Той прогнозира още, че новата тенденция ще размие продуктовата сегментация между смартфони, таблети и лаптопи.

Към днешна дата цената на тези устройства е една от основните бариери за достигане до масовия потребител. Вторият вид сгъваем смартфон на Samsung – Z Flip, бе пуснат на българския пазар през 2020 г. за близо 3000 лв. Година по-рано, при дебюта на Fold, южнокорейската компания се сблъска и със сериозни технически предизвикателства, които доведоха до отлагане на продажбите, но и натиснаха още една спирачка у потенциалните купувачи, иначе готови да платят солидна сума за по-авангарден телефон.